Bert Kranenbarg presenteert ‘BertOp5’. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.
Zo smaakvol als dit jaar was ons sinterklaasfeest nog nooit. En dat allemaal dankzij het verjaardagscadeau dat ik kreeg in september. Het leek toen nog heel vroeg voor een sinterklaaslekkernijenbakcursus, maar in november viel die opeens helemaal op zijn plek.
Ik mocht een zaterdag lang genieten in een Heel Holland bakt-achtige ruimte met elf keukenopstellingen. Eentje centraal voor meesterbakker Henk-Jan die ons gepassioneerd voordeed hoe je bladerdeeg moet toeren. Je kunt de boter induimen zoals de Fransen doen, of steeds maar in drieën of vieren toeren op z’n Nederlands.
Van bladerdeeg en spijs maakten we een amandelletter. We draaiden ook taaitaaideeg van in een pannetje gekookt koekzoet met roggebloem. We toverden Zeeuwse bloem en tarwebloem om tot overheerlijk gevuld speculaas. We spoten een sierlijke chocoladeletter in elkaar.
En de grote finale was het maken van borstplaat, waarvoor we schrikbarend veel suiker en slagroom verhitten tot precies 116 graden. Daarna moest de laatste poedersuiker erdoor en schonken we het mengsel in een hete voorverwarmde gieter in mallen uit.
Uiteindelijk ging alles in doosjes mee naar huis en volgde de grootste uitdaging: het lekkers bewaren tot 5 december. En dat is eigenlijk het enige dat niet gelukt is. Maar ik werd bij thuiskomst wel met open armen ontvangen en heb ook mijn collega’s van mijn bakkunst laten genieten. En zo werd het een heerlijk feest voor iedereen.
Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@www.ncrvgids.nl