Leesclub
22 oktober 2024
Fotocredit:

Het archief, Kopzorg, De man op de foto, Arabesk

De jonge ambitieuze Pierre wordt gevraagd als redacteur van literair tijdschrift Arabesk. Maar de gloriedagen van literaire tijdschriften zijn voorbij.

Het boek

‘De jonge ambitieuze Pierre aarzelt geen moment wanneer hij gevraagd wordt als redacteur van literair tijdschrift Arabesk. Pierre komt uit een gezin waar veel gelezen wordt, met een vader die als hoofdredacteur de gloriedagen van het geschreven woord meemaakte. Maar terwijl Pierre groeit in zijn rol als redacteur kelderen de abonneecijfers. Soms lijkt alleen zijn vader nog te snappen wat de charme van het blad is, maar die zondert zich steeds meer af in zijn werkkamer.

De schrijver

Thomas Heerma van Voss (Amsterdam, 1990) is een veelvuldig genomineerde en bekroonde Nederlands schrijver. Hij studeerde Engels in Londen en Nederlands in Amsterdam. Hij debuteerde met de bundel De allestafel. In 2013 maakte hij zijn romandebuut met Stern.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees hier haar recensie.

Citaat

‘Heerma van Voss beschrijft het met ironie maar ook met liefde.’

Boekentips

Edgar Cairo: Kopzorg

In Suriname zijn de sporen van de plantagecultuur nog duidelijk aanwezig. De mensen leven onder kommervolle omstandigheden en er is niet veel toekomstperspectief. Vader Nelis is arm en werkt zich een slag in de rondte om zijn gezin te eten te kunnen geven. Hij is plichtsgetrouw en een man met idealen. En hij draagt zijn jongste zoon op handen. Maar de hechte band tussen de twee gaat langzaamaan kapot. De zoon die het verhaal vertelt probeert de teloorgang van de vader te begrijpen. Is Nelis’ gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect te verklaren uit de langjarige onderdrukking van zijn voorvaderen? Kopzorg is het debuut van Cairo.

Uitgeverij Cossee 224 blz. € 22,99 (e-boek € 14,99)

Maarten Moll: De man op de foto

Een vader is op weg naar de dood. Zijn zoon probeert in de laatste weken nog nader tot hem te komen, maar hij weet ook dat er altijd een zekere wederzijdse distantie tussen hen is geweest. De vader noch de zoon heeft ooit gezegd dat ze van elkaar hielden. Er is zelfs nooit een kus uitgewisseld. Ze leiden een leven los van elkaar, zonder diepgaande gesprekken. In De man op de foto gaat Maarten Moll op zoek naar zijn vader, in een laatste poging de muur van afstandelijkheid te doorbreken en dichter bij hem te komen. En wat is er toch met die ene foto waarop de vader tot zijn knieën in het water staat? Een beeld waar de zoon niet van kan loskomen.

Uitgeverij Querido 288 blz. € 22,99 (e-boek € 12,99)

Pierre Rosenau e.a.: Arabesk

Het najaarsnummer is gevuld met bijdrages van: Nora Al-Marwan, Barbara Ayaba, Mia van der Balk, Nienke Becker, Ava Hamad, Feder ‘t Hof, Koen Koole, Lisa Leder van Biessum, Max van der Leeuw, Bor van Nes, Bert van Nieuwbeek, Eira Nordlys, Remco Obbeling, Pierre Rosenau, Jorien Schouwnaar, Pepijn Stellinga & Esmée Wooter. Met redactioneel van Pierre Rosenau.

Uitgeverij Das Mag blz. € 10

Volgende week:

Leest Mieke: Tot het glinstert van Kathy Mathys.


.

Back to top