Leesclub
22 oktober 2024
Fotocredit:

Koken in de verkeerde eeuw, Lunch in Parijs, Verrukkelijk!, Drie dagen in augustus

Gastvrouw kunnen zijn betekent uiteindelijk: volwassen zijn.

Het boek

De uitnodiging voor een diner loopt uit op een mislukte avond, begeleid door de onderhuidse of openlijk uitgesproken agressie van de deelnemers. 

De schrijver

Teresa Präauer (Linz, 1979) is schrijfster, columniste en beeldend kunstenaar. Ze studeerde Duitse taal- en leterkunde in Salzburg en Berlijn. Ze maakte haar romandebuut in 2012 met Für den Herrscher aus Übersee.  Voor Koken in de verkeerde eeuw kreeg ze de Bremer Literatuurpreis 2024. Ze woont in Wenen.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees hier haar recensie.

Citaat

‘Best aardig, maar ik ga het niet cadeau doen’.

Boekentips

Elizabeth Bard: Lunch in Parijs

Tijdens een weekend in Parijs gaat de Amerikaanse studente Elizabeth Bard lunchen met een knappe Fransman. Ze besluit niet meer naar huis te gaan…Gedeeltelijk een liefdesverhaal, gedeeltelijk een kookboek, vooral een culinaire romantische komedie: terwijl Elizabeth Bard zich door de ups en downs van haar nieuwe leven worstelt, wordt ze gedwongen haar Joods New-Yorkse standaardrecept voor liefde, geluk en maatschappelijk succes aan de te passen.

Uitgeverij Orlando 308 blz. € 39,99 (e-boek 6,99)

Ruth Reichl: Verrukkelijk!

Billie Breslin heeft een baan gekregen bij een culinair tijdschrift New York. Na een ongemakkelijk begin wordt ze verleid door de levendige eetcultuur in de binnenstad. Een onverwachte wending leidt Billie tot een wonderbaarlijke ontdekking. In een verborgen kamer in de bibliotheek van het tijdschrift vindt ze brieven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven door de twaalfjarige Lulu Swan aan de legendarische chef-kok James Beard. Lulu’s brieven geven Billie een rijker begrip van de geschiedenis en inspireren haar om in het reine te komen met haar angsten en haar vermogen om haar hart te openen voor liefde.

Uitgeverij A.W. Bruna 432 blz. € 34 (e-boek € 7,99)

Anne Stern: Drie dagen in augustus

Tijdens de Olympische Spelen in het nationaalsocialistische Berlijn lopen de spanningen hoog op. Maar Elfie vindt rust in haar werk bij chocolaterie Sawade. Puur geluk verkoopt ze daar. In deze roerige tijden proberen Elfie en haar buren aan Unter den Linden er voor elkaar te zijn. Als ze weer eens chocolade langsbrengt bij de oude madame Conte, ontdekt ze het verhaal van een bijzondere bonbon en een verboden liefde. Want wie is toch die dame die op een van de bonbondoosjes van de chocolaterie prijkt? Drie dagen in augustus is een schitterende roman over hoop en de kleine geneugten van het leven.

Uitgeverij Ambo|Anthos 320 blz. € 22,99 (e-boek € 12,99)

Volgende week:

Leest Mieke: Het Stravinsky-spel van Arthur Japin.


.

Back to top